Arta machiajului. Fardul de pleoape

DOSAR | Jul 22, 2015 | Silvia Filip

Arta machiajului. Fardul de pleoape
 

Frumusețea privirii a fascinat dintotdeauna. Machiajul potrivit revoluționează chipul unei femei. Specialiștii în frumusețe îți vin în ajutor și te învață cum să alegi fardul corespunzător. Deprinde tehnicile de machiaj și dă frâu liber creativității pentru a realiza machiaje cu efect WOW!

Conturul ochilor este zona în jurul căreia se centrează un machiaj profesionist. Alegerea culorilor potrivite în funcție de culoarea ochilor și tehnica aplicării acestora permit realizarea unor efecte dintre cele mai diverse, de la natural la artistic. Deprinde tehnicile de machiaj urmând sfaturile specialiștilor.

Ghidul culorilor

Machiorii profesioniști nu dau greș niciodată. Și nici nu e de mirare. Regulile de make-up și tehnica alegerii culorilor se bazează pe colorimetria modernă. Cercul cromatic tradițional este un instrument cu ajutorul căruia make-up artiștii definesc nuanțele unui look armonios. Iată mai jos câteva noțiuni de colorimetrie care te vor ajuta să alegi paleta cromatică adecvată tipului tău de ten.

Cercul cromatic tradițional este o reprezentare a celor 12 culori de bază, care ne ajută să înțelegem relațiile dintre acestea. Cele 12 culori de bază se împart în trei mari categorii:

 • Culorile primare (roșu, galben și albastru): ele compun toate celelalte culori.
 • Culorile secundare (oranj, violet și verde): fiecare dintre ele se obține prin combinarea a două culori primare.
 • Culorile terțiare (Chartreuse, magenta): se obțin prin amestecarea unei culori primare cu una secundară sau prin combinarea a două culori secundare.

Cercul cromatic ne permite să înțelegem relațiile elementare dintre culori, astfel încât să putem crea un număr semnificativ de palete cromatice pe care să le utilizăm pentru un machiaj reușit.

 • Relația monocromatică. Este cea mai simplă și se compune dintr-o culoare și nuanțe mai deschise sau mai închise ale acesteia. Monocromatica nu are profunzime, dar propune un contrast al valorilor esențiale.
 • Relația complementară. Culorile complementare sunt diametral opuse cercului cromatic și permite crearea unui contrast ce degajă energie și vigoare.

Sfatul profesionistului

Machiajul ochilor

Secretul unui machiaj reușit stă și în pregătirea pielii înainte de realizarea look-ului dorit. Demachierea, tonifierea și hidratarea sunt pași pe care niciun make-up artist nu trebuie să îi omită.

 • Dozează eficient cantitatea de fard pe care urmează să o aplici, iar dacă ai pus prea mult, folosește o pensulă densă pentru a "aerisi" zona încărcată.
 • Dacă ai folosit o culoare prea închisă poți aplica prin juxtapunere o nuanță mai deschisă pentru a evita reluarea întregului proces.
 • Pentru a păstra cât mai mult timp efectul mat al pielii, evită să folosești o cremă pe bază de ulei. Hidratează pielea cu o loțiune pe bază de apă.
 • Dacă vei utiliza mai multe farduri sau nu ești sigură cum vei combina culorile, alege-le pe cele cu textură ușoară pentru a nu încărca prea mult pielea. Pentru o mai bună aderență a acestora este necesar să creezi o barieră de pudră.

Alege nuanțele fardurilor în funcție de culoarea ochilor. Astfel, dacă ochii sunt:

 • VERZI alege nuanțe de mov, burgundi, lila, corai, maro roșcat, roz, auriu, violet, piersică, bej, caramel.
 • ALBAȘTRI – pune-i în valoare cu nuanțe din culoarea complementară oranj: portocaliu, roz somon, roşu-violet, argintiu, gri-albăstrui, maro-roşcat, negru.
 • CĂPRUI – optează pentru piersică, galben auriu, argintiu, maro, albastru prună, verde, vanilie.
 • NEGRI– alege nuanțe precum maro, gri, verde, lila, albastru marin.

Tehnici de machiaj

Specialiștii în make-up te învață cum să realizezi tehnici de machiaj pentru ochi. Descoperă mai jos pașii care trebuie urmați pentru realizarea machiajului evantai, smokey sau contrast smokey.

Evantaiul

 1. Aplică nuanța cea mai deschisă pe colțul interior al ochiului. Estompeaz-o pe prima treime a pleoapei, dinspre interior spre centru.
 2. Aplică nuanța intermediară pe partea centrală a pleoapei mobile. Folosește prima nuanță pentru a o deschide și urcă spre arcadă.
 3. Nuanța cea mai închisă se aplică pe colțul exterior al ochiului și spre arcadă. Combin-o cu nuanța intermediară pentru a obține degradeul.
 4. Trasează cu un creion închis o linie la baza genelor superioare și inferioare. Începi din mijlocul pleoapei spre colțul extern; completează linia dinspre colțul intern spre mijloc.

Machiaj smokey eye

Smokey

 • Pleaopa superioară: estompează creionul până la pliul palpebral.
 • Pleoapa inferioară: estompează creionul la baza acesteia.
 1. Aplică o nuanță închisă peste creion, pentru a intensifica efectul.
 2. Apoi aplică o nuanță intermediară pe pliul palpebral și estompeaz-o spre arcadă. Poți folosi aceeași culoare de-a lungul pleoapei inferioare, în degrade cu nuanța cea mai închisă.
 3. Pe arcada supraciliară aplică o culoare mai deschisă, pe care o temperezi cu cea folosită la pasul anterior.

Machiajul poate avea diverse forme (alungită, triunghiulară etc.), iar creionul poate fi aplicat pe linia genelor atât pe exterior, cât și pe interior.

Contrast smokey

 1. Trasează cu un creion închis o linie la baza genelor superioare și inferioare, după cum urmează:
  - Sus: linia este mai groasă la colțuri și subțire în mijloc.
  - Jos: linia este fină în colțul interior și se îngroașă spre cel exterior.
 2. Pe pleoapa superioară estompează culoarea dinspre colțuri spre centru, având grijă să păstrezi mijlocul pleoapei mobile curat. Estompează creionul de-a lungul pleoapei inferioare și întărește intensitatea culorii cu ajutorul unui fard închis, pe care îl întinzi ușor spre centru și spre scobitura ochiului.
 3. Folosește o culoare intermediară:
  - În combinație cu una închisă pe pleoapa superioară, având grijă să păstrezi mijlocul pleoapei mobile curat.
  - De-a lungul pleoapei inferioare, închizând-o cu nuanța folosită anterior.
  - Pe scobitura ochiului, realizând degrade spre arcadă cu nuanța închisă folosită anterior.
 4. Pentru a crea tușa de lumină, aplică o nuanță deschisă sau contrastantă pe mijlocul pleoapei mobile.

Mai multe idei pentru machiajul smokey eyes aici:

TAG-URI ARTICOL:

machiaj cosmetica ten

Citește cele mai recente subiecte direct pe e-mail

Les Nouvelles Esthetiques foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >