Licopenul – antioxidantul minune

SPA&LIFESTYLE | Aug 19, 2015 | Luiza Gabriela Vîlsan

Licopenul – antioxidantul minune
 

Rezultatele benefice ale produselor de îngrijire și nutrimentele merg mână în mână atunci când vine vorba despre îngrijirea pielii. Majoritatea ingredientelor naturale folosite astăzi sunt derivate din fructe și legume. Descoperă beneficiile pentru sănătate aduse de pigmentul care colorează în roşu produsele vegetale.

Studiile arată că, pentru a avea o piele sănătoasă, trebuie să fim în armonie cu natura. Cu toții știm că pentru o funcționare optimă a organismului, consumul de legume și fructe colorate este vital, datorită nivelului mare de antioxidanți pe care le asigură. Însă ce se întâmplă dacă le aplicăm direct pe piele?

Ce este licopenul?

Licopenul este un antioxidant care protejează integritatea celulelor și sistemul imunitar de toxinele acumulate în organism. Are un rol esențial în prevenirea și tratarea multor afecțiuni și aduce rezultate excepționale în industria produselor de îngrijire a pielii.

Totodată, licopenul este un carotenoid care oferă culoarea roșie multor fructe (pepene verde, guave, caise, zmeură etc.) și legume (ardeii roșii, busuioc, sparanghel, varză roșie). În urma procesării alimentelor, licopenul își crește puterea de trei-cinci ori.

Surse de licopen

Cea mai mare sursă de licopen se găsește în fructele de guave (2,9 g/fruct). Pe locul al doilea se situează pepenele verde (100 g de fruct conține 4,5 mg de licopen), fiind urmat în clasament de roșii (4 mg/legumă). O altă sursă importantă de licopen este papaya. Acest fruct are numeroase beneficiii pentru sănătatea ochilor și ameliorează infecțiile cu HPV, ce pot duce în timp la cancer de col uterin.

Cum acționează?

Licopenul este un antioxidant liposolubil și este mai bine absorbit de organism în prezența grăsimilor, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de porumb sau uleiul presat la rece. Proprietățile acestuia cresc de până la cinci ori în urma procesării alimentelor. Spre exemplu, pasta și sucul de roșii sunt mult mai indicate pentru consum, iar dacă se adaugă și o linguriță de ulei, acestea se transformă în cele mai bune sucuri revitalizante.

După ingerare licopenul ajunge în intestinul subțire și apoi este metabolizat și distribuit către țesuturile adipoase și către organe precum colon, ficat, rinichi și glande suprarenale. Nu există o doză zilnică stabilită pentru licopen. Consumul unor alimente care conțin acest antioxidant este benefic pentru o stare generală de sănătate. În plus, ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului la plămâni, prostată sau stomac.

Licopenul și pielea

Licopenul protejează cel mai eficient organismul dintre toți carotenii. Acest antioxidant este deseori un ingredient standard în produsele antirid. Fie că se găsește într-o loțiune de curățare, o cremă hidratantă sau într-un serum, licopenul stimulează dezvoltarea celulelor și repararea țesuturilor pielii. Are și proprietăți antiinflamatorii și crește conectivitatea și comunicarea dintre celule, rezultând o piele mai netedă și mai luminoasă.

O altă proprietate a licopenului și a alimentelor care îl conțin este aceea de a bloca razele ultraviolete. Licopenul acționează ca un produs de protecție solară internă, protejând pielea de arsuri. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la loțiunile cu protecție solară. Indiferent cât licopen ingerezi ori aplici pe piele, o protecție FPS suplimentară este obligatorie. 

TAG-URI ARTICOL:

ingrijire dieta corp

Citește cele mai recente subiecte direct pe e-mail

Les Nouvelles Esthetiques foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >